Molenpraat

Volkoren broodbaktips

Heeft u het een keer geprobeerd volkorenbrood te bakken en was u wat teleurgesteld over het resultaat. U kunt het nog een keer proberen met bijgaande tips.

Read more

De molens van Overschie (4)

Bent u wel eens in museum Oud-Overschie geweest? De Hoop Doet Leven is een bijzonder sfeervol museum dat een schat aan kennis en goederen bewaart die de geschiedenis van het gebied goed weergeven. En dat zeg ik niet alleen omdat ze een molenkaart hebben om van te kwijlen.

Read more

De molens van Overschie (3)

Er is een spreekwoord dat zegt: De wind kan men niet bedwingen, maar men kan molens bouwen. Dat laatste zullen ze ook gedacht hebben toen de boeren tot hun enkels in het water stonden. De wind had men toen al in het voordeel aangewend, nu moesten ze het land droog zien te krijgen. Dus bouwden ze poldermolens. In Overschie sinds midden 15e eeuw.

Read more

De standerdmolen

Er wordt altijd beweerd dat op de eerste molens niet gewoond werd, het waren slechts maalderijen, maar het is onder molenaars algemeen bekend dat dat niet helemaal waar is. We praten er echter nooit over. Maar de tijden veranderen en de mores ook, dus ik zou niet weten waarom het niet gezegd mag worden.

Read more

De molens van Overschie (2)

Waar Overschie precies begint of ophoudt, zowel wat betreft de tijdsnoteringen als de gemeentegrenzen, zou ik niet weten, maar feit is dat het gebied in de 18e en 19e eeuw het belangrijkste industrieterrein van het almaar uitdijende Rotterdam was. De stad had een onverzadigbare honger aan hout en in Overschie en omstreken stonden talloze molens die het zaagden.

Read more

Billen

Wat krijgen we nou, zult u wel denken. Ja, u weet het misschien niet, maar al sinds de middeleeuwen zijn molenaars in volksverhalen dubieuze figuren. Of dat nu komt omdat we op de molen termen gebruiken waar u misschien wat anders bij denkt? Zou kunnen. Billen bijvoorbeeld.

Read more

De molens van Overschie (1)

Er hebben in Overschie heel wat molens gestaan. Wie bij ons voor de deur een stukje omhoog loopt naar de Zestienhovense kade, staat dan precies op de plek van De Adelaar, een van de paltroks die Overschie rijk was.

Read more

Molentaal

Iemand vroeg pas aan mij hoe dat nou eigenlijk zit met molentaal. ‘Je kan toch iets zeggen met de stand van de wieken?’ Als het dan toch over molentaal gaat, molenaars hebben het nooit over wieken; wij noemen die dingen enden.

Read more

De molen, een monument

Wist u dat molen De Speelman een monument is? Het is een rijksmonument nog al liefst. Wie wel eens bij ons op bezoek komt, weet dat altijd maar de helft van de poort openstaat. Op de dichte helft prijkt een bescheiden bordje.

Read more

Molenpaard

Er zijn lui die een paard in de gang hebben staan, heb ik wel eens gehoord. Het kan nog gekker. Wij hebben een paard op zolder. Op de maalzolder om precies te zijn, één hoog, daar waar we het meel inpakken. Staat dat niet in de weg?, vraagt u zich misschien af.

Read more