Molenpraat

De nieuwe wieken komen eraan! (2)

Het is zover! Dinsdag 9 mei komen de nieuwe roeden voor onze molen en we kijken daar naar uit.

Lees meer

Molendag 13 mei veel activiteiten!

Zaterdag 13 mei is het Nationale Molendag, en dat gaan wij samen met u vieren!

Lees meer

De nieuwe wieken komen eraan!

Misschien is het u al opgevallen maar Sinds oktober 2021 staat in park onze molen stil vanwege afgekeurde roeden. De roeden zijn van staal, roesten door en zijn daardoor onbetrouwbaar geworden. De roeden konden niet gerepareerd worden, dus werd gekozen voor nieuwe roeden. Molenbouwer Vaags uit Aalten heeft de opdracht gekregen nieuwe te maken.

Lees meer

Over T-waarde (T65) en gluten

Recepten bevatten soms T-waarden zoals; stokbrood of Piza bodem van T65 meel. Wat betekent dat en is T65 ook een kwaliteits aanduiding? In dit artikel worden alle T-aanduidingen en kwaliteitsindicaties u duidelijk.

Lees meer

Prijslijst

Op molen De Speelman werken alleen vrijwilligers met een hart voor het monument en voor het traditionele molenaars ambacht. Wat we in de molen malen, verkopen we in de winkel. Ons productaanbod maakt het voor alle klanten mogelijk om een smakelijk eigen gemaakt brood te maken. Van een net gestarte broodbakker met broodbak machine tot de desem expert met zware volkoren broden.

Lees meer

Brood met Fitkoren mix

Fitkoren is een broodmix die het zelf bakken van brood eenvoudiger maakt, zowel in de oven als in de broodbakmachine. Door een combinatie van verschillende meel soorten en producten die meel beter laten rijzen ontstaat een super handige mix voor luchtige heerlijke broden.

Lees meer

Zuurdesem

Zuurdesembrood heeft meer tijd nodig om te rijzen dan gistbrood. Dat betekent wel dat de gluten verder afgebroken zijn, wat het brood makkelijker verteerbaar maakt en meer smaak geeft. Daarnaast komen in zuurdesem ook melkzuurbacteriƫn en azijnzuurbacteriƫn voor. Die zorgen voor de licht zurige smaak waaraan zuurdesem zijn naam te danken heeft. Hoe kan ik een voudig een desem onderhouden en welke rijstijden moet ik aanhouden.

Lees meer

Volkoren broodbaktips

Heeft u het een keer geprobeerd volkorenbrood te bakken en vond u dat het beter kon? Hier wat tips om een goed brood te bakken.

Lees meer

Molenaars en bomen

Dat molenaars een hekel aan bomen hebben, zou ik niet durven beweren. Maar ze houden er ook niet van. En toch doen ze het regelmatig. Tja.......

Lees meer

De molens van Overschie (4)

Bent u wel eens in museum Oud-Overschie geweest? De Hoop Doet Leven is een bijzonder sfeervol museum dat een schat aan kennis en goederen bewaart die de geschiedenis van het gebied goed weergeven. En dat zeg ik niet alleen omdat ze een molenkaart hebben om van te kwijlen.

Lees meer