Molenpraat

Molen bestaat 50 jaar

Lees meer

Over T-waarde (T65) en gluten

Recepten bevatten soms T-waarden zoals; stokbrood of Piza bodem van T65 meel. Wat betekent dat en is T65 ook een kwaliteits aanduiding? In dit artikel worden alle T-aanduidingen en kwaliteitsindicaties u duidelijk.

Lees meer

Prijslijst

Op molen De Speelman werken alleen vrijwilligers met een hart voor het monument en voor het traditionele molenaars ambacht. Wat we in de molen malen, verkopen we in de winkel. Ons productaanbod maakt het voor alle klanten mogelijk om een smakelijk eigen gemaakt brood te maken. Van een net gestarte broodbakker met broodbak machine tot de desem expert met zware volkoren broden.

Lees meer

Brood met Fitkoren mix

Fitkoren is een broodmix die het zelf bakken van brood eenvoudiger maakt, zowel in de oven als in de broodbakmachine. Door een combinatie van verschillende meel soorten en producten die meel beter laten rijzen ontstaat een super handige mix voor luchtige heerlijke broden.

Lees meer

Zuurdesem

Zuurdesembrood heeft meer tijd nodig om te rijzen dan gistbrood. Dat betekent wel dat de gluten verder afgebroken zijn, wat het brood makkelijker verteerbaar maakt en meer smaak geeft. Daarnaast komen in zuurdesem ook melkzuurbacteriƫn en azijnzuurbacteriƫn voor. Die zorgen voor de licht zurige smaak waaraan zuurdesem zijn naam te danken heeft. Hoe kan ik een voudig een desem onderhouden en welke rijstijden moet ik aanhouden.

Lees meer

Volkoren broodbaktips

Heeft u het een keer geprobeerd volkorenbrood te bakken en vond u dat het beter kon? Hier wat tips om een goed brood te bakken.

Lees meer

De molens van Overschie (4)

Bent u wel eens in museum Oud-Overschie geweest? De Hoop Doet Leven is een bijzonder sfeervol museum dat een schat aan kennis en goederen bewaart die de geschiedenis van het gebied goed weergeven. En dat zeg ik niet alleen omdat ze een molenkaart hebben om van te kwijlen.

Lees meer

De molens van Overschie (3)

Er is een spreekwoord dat zegt: De wind kan men niet bedwingen, maar men kan molens bouwen. Dat laatste zullen ze ook gedacht hebben toen de boeren tot hun enkels in het water stonden. De wind had men toen al in het voordeel aangewend, nu moesten ze het land droog zien te krijgen. Dus bouwden ze poldermolens. In Overschie sinds midden 15e eeuw.

Lees meer

De standerdmolen

Er wordt altijd beweerd dat op de eerste molens niet gewoond werd, het waren slechts maalderijen, maar het is onder molenaars algemeen bekend dat dat niet helemaal waar is. We praten er echter nooit over. Maar de tijden veranderen en de mores ook, dus ik zou niet weten waarom het niet gezegd mag worden.

Lees meer

De molens van Overschie (2)

Waar Overschie precies begint of ophoudt, zowel wat betreft de tijdsnoteringen als de gemeentegrenzen, zou ik niet weten, maar feit is dat het gebied in de 18e en 19e eeuw het belangrijkste industrieterrein van het almaar uitdijende Rotterdam was. De stad had een onverzadigbare honger aan hout en in Overschie en omstreken stonden talloze molens die het zaagden.

Lees meer