Brood met Fitkoren mix

Fitkoren is een broodmix die het zelf bakken van brood eenvoudiger maakt, zowel in de oven als in de broodbakmachine. Door een combinatie van verschillende meel soorten en producten die meel beter laten rijzen ontstaat een super handige mix voor luchtige heerlijke broden.

Recept:

  • 500 gram fitkoren broodmix
  • 300 ml water (of 300 gram)
  • 7 gram korrelgist. Tip los de gist eerst op in een klein beetje water en meng dit door het water.
  • 2 eetlepels boter of olie

Precies meten is belangrijk voor het resultaat!

Kneed van de ingrediënten in 10 minuten een soepel deeg en laat dit 1 uur rusten en rijzen op een warme plaats (op koelere plaats rijstijd verlenegen).

Breng het brood voorzichtig in gewenste vorm (in blik of op de bakplaat) en laat nog 30 minuten narijzen. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 210ºC, in 35 minuten gaar. Lucht oven circulatie stand 180ºC. Laat afkoelen op een rooster. U kunt het brood ook laten kneden en bakken in de broodbakmachine op stand “basis”.

(H)eerlijk ambachtelijk en dat proef je!!

Ingredienten: Zeeuws tarwebloem, tarwezemelen, tarwegluten, zonnebloempitten, lijnzaad, havervlokken, volkorentarwemeel, gerstemout, sesamzaad, roggemeel, sojabloem, raapzaad-olie, E471 (vetzuren), E482 (calciumstearyol-2-lactylaat), enzymen, E300 (ascorbinezuur), E920 zout

Fitkoren variaties.

De Speelman verkoopt vele soorten meel. Als het Fitkoren brood ook iets compacter mag uitvallen, dan kunt u varieren met alle andere meelsoorten. Om dat te doen mengt u 25% of 50% ander meel bij de Fitkoren mix. Dus in plaats van 500 gram Fitkoren, nu 375 gram Fitkoren met 125 gram rogge (of mais, gerst, tarwe, spelt). Let op dat u dan voor het extra deel ook wat extra zout toevoegd (ongeveer 2%), Fitkoren bevat van zich zelf al zout.

Zo kunt u ook experimenteren met extra noten, kruiden, zaden of gedroogde vruchten. Probeer eens:

  • 100 gram grof gehakte walnoten (eventueel met 100 gram grof gehakte gedroogde vijgen of pruimen).
  • 60 gram zwarte en 80 gram groene olijven zonder pit! (eventueel met oregano en gemalen zwarte peper).
  • 100 gram geroosterde zonnebloempitten.