De nieuwe wieken komen eraan!

Misschien is het u al opgevallen maar Sinds oktober 2021 staat in park onze molen stil vanwege afgekeurde roeden. De roeden zijn van staal, roesten door en zijn daardoor onbetrouwbaar geworden. De roeden konden niet gerepareerd worden, dus werd gekozen voor nieuwe roeden. Molenbouwer Vaags uit Aalten heeft de opdracht gekregen nieuwe te maken.

Roede: Het wiekenkruis van een windmolen bevat twee zogenaamde molenroeden, doorgaans van staal. Deze roeden zijn van binnen hol en bestaat uit gelaste staalplaten. Vanwege het gewicht worden de platen naar de uiteinden in stapjes dunner.

Dankzij bijdragen van Provincie ZH, Prins Bernhard Cultuurfonds, Volkskracht Rotterdam, eigen bijdrage uit de verkoop van meel en vele donateurs uit de molenwereld en uit Overschie, konden we medio 2022 de roeden gaan de bestellen. Helaas, ook in de molenwereld is een groot tekort aan vakmensen, dus we kwamen op de stapel. Afgelopen december is Vaags gestart met de bouw van onze roeden. Dinsdag 24 januari heeft Vaags de vrijwilligers van de molen uitgenodigd naar de werkplaats te komen om te kijken naar de bouw van hun eigen nieuwe roeden.

Na een reis van ruim 2 uur en een bak koffie kwamen de vragen los. De voorgaande wieken hadden slechts 30 jaar gefunctioneerd om daarna alweer afgekeurd te worden. Realiserend dat de Eiffeltoren (1889) voor nog geen 20 jaar was gebouwd en nu nog steeds staat, was dit toch geen beste prestatie.

Na een uitgebreide les over lassen, krachten, metaalmoeheid en het contro­le­ren van elke las, waren wij overtuigt dat de bouw van de nieuwe roeden bij de firma Vaags in goede handen was. Tijd voor een rondleiding. Het bezoek was zo gepland dat onze eigen roeden nu onder handen waren. Dus bijgaande foto’s tonen de roeden die mogelijk komende Molendag 13 mei weer mogen draaien.

Fokko en Leo lopen langs de roede

Hoe nu verder:

Als de roeden klaar zijn gaan ze op vervoer naar onze eigen molenmaker Verbij uit Hoogmade. Hij gaat dan al het houtwerk voor de wieken bouwen. Daarna gaan beide onderdelen (de stalen roeden en alle houten delen als een genummerde bouwdoos) naar de molen waar ze in elkaar worden gezet. Dit vervoer gaat met speciaal transport omdat de roeden ruim 26 meter lang zijn. Dit vervoer wordt een behoorlijke klus over de idyllische Overschiese Kleiweg. Bij de molen staat dan enige dagen met een gigantische hoogwerker om deze bijzondere klus te klaren:

  • Verwijderen van het houtwerk van de oude roeden.
  • Afvoeren van de oude roeden
  • Plaatsen van de binnen roede
  • Plaatsen van de buiten roede
  • Ophekken; de kalen stalen roeden beginnen dan weer te lijken op wieken
  • Zeilen (die nu opgeslagen liggen), weer terughangen en proefdraaien.

Houd de meldingen op onze site, Instagram van molendespeelman.nl / @molendespeelman in de gaten, want dit is een unieke gelegenheid om eeuwenoud, ambachtelijk werk van dichtbij te bekijken!

Is de molen nu gesloten?

Gelukkig heeft de molen ook molenstenen die elektrisch draaien. Dus elke woensdag en zaterdag zijn wij open van 10 tot 15 uur en verkopen wij eigen steengemalen meelproducten. Langskomen voor een bezoekje kan natuurlijk ook. De molen draait dankzij een groep vrijwilligers en al het geld wat wij verdienen met de verkoop van meel, komt ten goede aan het onderhoud van molens.